Wednesday, December 14, 2011

Ph.D Conversion

Salam buat mereka yang sudi menjenguk dan membaca blog kc ini...Kc xtahu nk kongsi pasal apa...tp yang penting kc nk kongsi pasal Ph.D conversion...Sebenarnya project master kc dah selamat disiapkan..Alhamdulillah...walaupon dah 2 kali kc keguguran tp Allah swt bg peluang kat kc utk teruskn usaha utk dpt apa yg kc nak...:) Semua tu perancangan tuhan, bukan kc yg hebat...tp bukti Allah swt yg hebat...


Nak tahu x cita2 kc nk jadi apa? cita2 sebenar? Hehehe...sbnarnye kc nk jadi doctor..nk merawat org yg sakit...suka sgt tolong org supaya org yg sakit boleh jadi sihat...gelaran dr.che haznie ayu che hussian mmg kc nak sgt2...hehe...Arwah mek (nenek) dari dlu selalu paggil kc dgn gelaran dr.che haznie ayu...kalo kc jmpe arwah mek dlu, kc akan sruh dia tgk muka kc..then kc akan tnya dia "mek, cuba tgk muka ni..mek kenal x??cubo tgk molek.."hehe...mek pon akan jwb "dr.che haznie ayu..huhukk...mek slalu ty kc..dah jd doctor ke??kc ckp blom lg...skrg mek pon dah pegi...kc xdpt jd dr lagi...(Al-fatihah)...





Opps..berbalik kpada citer asal...hehe...kc nk sgt jd dr...dari kecik lagi abah n mama menerapkan cita2 ini kpd kc...mama abah slalu ckp.."bila besar jadi doctor"...Tq ABAH n MAMA...byk sgt bagi dorongan kat Kc..kejayaan kc bermula dr Abah N Mama...tp smpai kat matrik, kc terkandas..x dpt pointer 4.0...so...xdpt lah jd dr...its ok..just trying my best, kc apply UTM...industrial biology..kc mcm minat sgt that field...biotechnology...mcm bagus..then bjaya grad situ..the skrg buat master kat upm...Alhamdulillah, kc dpt offers to convert to phd...suka sgt...dpt jugak jd dr...tp dr falsafah..not medical punye doc,..heehe...oklah...kalo kc bjaya convert, maknanya...smua master project kc dikira as Phd punye project...so kc tambah ckit jer lagi keje utk dptkn phd...So kc skip Master...(Degree n directly to PhD)...tp xtau la bjaya ke tak.,..dlm process lagi...





Skrg smua kc dah buat..fill up the form dah buat...Proposal pon dah siap (sakit kepala buat proposal), supervisory comitte report da dpt (approved), written exam dah dpt (80%) oklah kot...sbb soalan susah gila...publication/patent dah (horeyyy!!)..cuma skrg yang tinggal..oral exam..(presentation/viva)..1 chairman and 3 panel examiner smua dari luar..kc x kenal...ya Allah smga dipermudahkan...Lepas oral exam baru lah tahu, berjaya convert atay pon tidak...smga dipermudahkan...kc akan buat yg terbaik....aminn...





6 comments:

CaHaYa PeTuNjUk said...

slm dr.kc...(wah,sudah boleh panggil doc ni.hehe)

tahniah kc.moga tercapai impian kc ^_^
saya doakan kejayaan kc di dunia dan di akhirat.
moga kita dapat berjumpa lagi.
insyaAllah.

Che Nur Hasanah Che Hussian said...

assalamualaikum kc :) hehe.. che nur tumpang gembira dgn kc :) kc mmg hebat! Alhamdulillah. smoga kak chik dipermudahkan segala urusan untuk terus berjayaaa! Amin..

Ayu Jannah said...

Wsalam dayah...hehe...kc x officially jadi dr.kc lagi...hehe...

SYukran sgt2 dayah... :) Thanks doakn kc..InsyaAllahh...aminn...Nnti kc dpt baby jgn lupe dtg melawatt...hihi

Ayu Jannah said...

waalaikumussalam cn :) adikku yang comel...hehe...tq sgt...che nur lagi hebat!! Smga dipermudahkn urusan sterusnyaa...aminn

Anonymous said...

Assalamualaikum. Nk tny, yg writen exam tu soalan dia cmne ye? Hehe :) if boleh tlg jwb, sy nk sgt tahu ni.. leh x emel kt sy farhanaazmira2830@gmail.com

muslimahloveislam said...

assalamualaikum kak, sy pon bekas pelajar utm tp kos biology dan akan buat master september ini.bleh ka akak kongsi written exam dan oral exam yg ditanya.klau akak x keberatan bleh emel sy aisyarazali@gmail.com

Post a Comment

Utusan rindu buatku <3