Monday, June 25, 2012

INDAH NIKMAT SIHAT ITU (Part 2)

Okey kawan-kawan dah baca ke Part 1?? Okey kali ini kc akan menceritakan pengalaman ke-2 yang lagi ADVANCE dari Part 1...hehe...

P E N G A L A M A N K E - D U A

Ok...sambungan dari kisah kc tadi, kc kena rest sampai 6 bulan kan? After 6 months later kc sekali lagi disahkan pregnant...Alhamdulillah...Happy sgt2 ketika itu...suami pon happy lah jugak...:) Kenapa happyy??? Sebab kc pregnant kali ini x keluar darah...Dah lambat period 13 hari pon tak keluar darah...bila beli pregnancy kit tu, DOUBLE LINE!!! I'm soo happyy...TAPI...Kenapa dibahagian kiri perut kc mcm sakit-sakit & rasa menyucuk-nyucuk...nk tido mlm pon rasa sakit...duk mengiring lagi lah sakit...tp kc hanya mendiamkan diri waktu tu..Kc tak bgtau hubby sbb takut dia risau...namun akhirnya kc terpaksa jugak bagitau, huhu...Kadang2 tu rasa tusukan yang amat kuat di sebelah kiri perut kc...Dr.Khamsiah dah pesan, bila kc pregnant lagi cepat2 dtg klinik utk scan & sahkan kedudukan baby didalam rahim...

Actually masa kc lambat period tu, kc duk kat KELANTAN...cuti seminggu time tuu...lepas jer balik ke bangi, kc terus ke Hospital Pakar Annur...TAPIII Dr.Khamsiah pulak xder...Kc mmg kena buat rawatan dgn segera...so kc refer lah dgn doctor pakar wanita yang lain...Namanya --> DR.FATIMAH...Bila Dr.fatimah check/scan, dia ckp dia x nampak baby inside my womb..what happened? Dr. Fatimah suspect ectopic pregnancy (luar rahim)...sbb fillapion tube sbelah kiri kc membesar...Kc pon boleh nampak...patut lah kc sakit-sakit/menyucuk-nyucuk sebelah kiri kc...huhu...Rupanya baby x menempel di tempat yang betuulll...(Punca x dapat dikenal pasti)... Gambar kat bawah ni sebagai contoh... ;)

Baby menempal di bahagian saluran yang kecil...Sangat bahaya...sekiranya baby membesar, saluran fillapio tiub itu boleh pecah...Bila pecah boleh menyebabkan pendarahan dalam badan tanpa kita sedari...akibatnya boleh membawa maut kpada si IBU....




Dr.Fatimah nasihat kan kc supaya menjalani operation dgn segera...Kos operation itu ialah RM4000++...Mana nk carik duit sebanyak tu (secepat mgkin plak tu))...huahua...masa ini lah terasa sgt2 kesempitan duit...tp Tuhan itu Maha Kuasa...Kebetulan tepat pada masanya kc menerima duit BIASISWA tajaan MOSTI...:) Mmg sgt2 cukup lah...Tambah2 yang Abah mama bagi...suami pon tambah jugak...tong2..cukup lahh utk kos operation tuuu...Alhamdulillah...3 hari selepas itu kc menjalani operation...:) Bila fikir-fikir balik, RM4000 tu sebenarnya menyamai kos untuk 2 kali bersalin normal di hospital annur tuu...hehe...tapi xper lah semuanya pasti ada hikmah kan??


MAJOR OPERATION : Laparoscopic and DNC (Dilatation & Curretage)


Setelah bersalaman dgn semua...pohon doa & memohon kemaafan, kc pon diberi 1 persalinan pakaian (warna biru).. :) pastu...kc dikehendaki memasuki "bilik bedah"....Bila masuk tu..kc kena baring atas katil...bila baring, kc leh nampak lampu terang benderang menyinari katil bedah itu...cam silau jgak...bilik yg teramat2 sejuk...sampai badan kc menggigil2 atas katil tu...Nurse tanya, sejuk eh??..Ahh sejjukkk sgt2...pastu...ada 2 org doctor ...Dr.fatimah & Dr.Ain...Dr.Ain perkenalkn diri dia..

Dr.Ain :"Pn.Haznie, saya Dr.ain, doctor bius..." sambil tersenyum

K.chik :"oo..Ok2.." (sambil tersenyum juga & berfikir kenapa dia perkenalkan diri dia? bagusnyee...hehe)

Dr.Fatimah : " Salam che haznie, mcmana? ok? sihat? Ada keluar darah tak semalam or bbrapa ari lepas?

K.chik : aah, ada keluar darah doctor semalam...

Dr.Fatimah : "Yeke ? banyak x?? Berketul2 x darah??" ( mcm terkejut )

K.chik : Banyak jugak kot...tapi tak berketul2...darah cair biasa tp mmg banyak...

Dr.Fatimah : "Ok2...xper... nnti doc check rahim awak yer...Apa masalah sebenar boleh jadi luar rahim..." sambil tersenyummm

K.chik : Senyum jer...rasa tenang..nervous jugak ckit2 tambah2 dgn badan yang menggigil menahan kesejukan bilik tuu...

Dr.Ain : "Puan, saya inject yerr?? -Mula2 doc ain nk cucuk kat bahagian tangan(kiri)..tp dia cakap "Urat kecik la kat tangan...Doctor cucuk kat pergelangan tangan eh?"

K.chik : "Ok doctor"...sambil kc x memandang pon ke arah doctor tgh cucuk tu..kc pandang lampu yang menyilau kat atas tu jer..hehe... huhu...Sakitt kott cucuk jarum kat pergelangan tgn tuuu...

Dr.Ain : " Doctor inject ubat bius yer"

K.chik : "ok doctor" --- Masa tu kc dapat rasa ubat bius tu mengalir dalam darah tauu...mmg boleh rasa sgt bius tu bergerak...lepas tuuu kc dah X sedarr langsunggg....Cepattt sgt ubat bius tu bertindakkk (RASA KAGUMM SGT!!!)


Gambar Mama, K.long bersama Al-hafiz semasa datang ke hospital...Ibu x sempat jumpe al-hafiz & k.long sbb dah kena masuk operation room...comel betul al-hafiz...sygg hafiz sokmo...Tq mama sbb solat hajat utk kc..& bacakan ayat2 suci alquran...really luv u...Kc membesar dengan doa2 & dorongan abah & mama...Setiap kejayaan yg kc dapat sebenarnya adalah hasil titik peluh abah & mama mendidik kc...terima kasih ya Allah mengurniakan aku ibubapaku yang sehebat ini...Sentiasa mendoakn kesejahteraan Abah n mama dimana2 sahaja...muahh!!




BILA KC SEDARR SELEPAS TUUU???~~3 JAM KEMUDIAN~~


Apabila kc sedar, kc dengar mcm bunyi orang disekeliling bercakap2...pastu kc rasa jugak badan kc di atas katil troli & ditolak...Waktu nurse tolak kc atas katil tu badan kc sakit2 sbb terasa begegar2 duk atas troli tu...Apa yang paling kc ingat, kc dengar suara2 suami, mama, abah beserta riuh rendah suara adik-beradik...hehe... Apa yang kc dengar???




Kc dengar suara mama : Eh, x sedar lagii.... pastu suara Abah: X sedar lagi k.chik... Kc sgt2 dapat dengar apa yang abah mama ckap masa tu...tp kc x dapat buat apa2...Kc x leh buka mata (mcm mimpi)...dalam hati, kc menjerit bgtau kat semua..."Jangan risau, kc dah sedar actually..Cuma kc x dapat bagi apa-apa reaksi..huhu"...Pastu...kc dapat rasa nurse angkat badan kc & di alihkan atas katil dalam bilik...Ya Allah...kc rasa badan kc terhempas atas katil...sbb kc rasa sangat2 sakit seluruh badan waktu tu...tp badan kc terbujur kaku...(Padahal...kc dapat rasa cara nurse alih atas katil tu x berapa betul...

Lepas kc dah berada diatas katil bilik hospital tu, kc dengar mama menangis...& kc dengar mama/k.long tanya nurse, bila boleh sedar ni? Nurse pon ckp..lama jgak mungkin lagi 3 jam...tapi kalo dia kuat, dia leh sedar awal... Dalam hati kc, ya Allahh..kc dah sedar ni, tp kc xdapat buat apa2...Pada masa tu kc sentiasa berusaha untuk buka mata tau...usaha...usaha...usaha jugak...Dalam waktu tu, kc hanya dapat bercakap dengan diri sendiri jer...TIBA-TIBA kc dapat rasakan 1 sentuhan istimewa, menggenggam tangan kc yang masih kaku...Kc tahu!! itu tangan suami kc!!Terus kc mempunyai kekuatan yang lebih kuatt untuk buka mata...Alhamdulillah kc dapat juga buka mata slow2...terus nampak Suamiku tercintaaa...hehe...Sambil memanggil kc...sayang...sayang...ok..sayang ok??

Selepas kc berjaya buka mata, mulut kc pula x dapat berkata-kata...mata kc sahaja yang mampu berkelip2 melihat wajah2 insan tercintaa...Mulut kc hanya dpt menyebut "arggh...arghh...aghrr" (Mcm org yg xleh ckp)...rasa sgt tekak kc kering...Pastu Abah kc ckp... "Sedar dah tuu...Xpolah k.chik...x yah cakap lg lah...rehat dluu...selamat dah semua"...Lepas abah ckp camtu, kc terus senyap...tapi kc rasa sakit2 bahagian perut...Kc meraba bahagian perut konon nye nak carik kat mane doc belah??? Kc raba2 & sambil tekan2...pastu terasa sakit...adui...rupanya kc teraba tempat yang berjahit...2 tempat rupenya...(PUSAT + BAHAGIAN BAWAH PERUT)...Patutlah sakit....

Lama ckit...kc boleh bercakap2 dah... :) X leh bangun sendiri sakit sangat2...darah pon keluar jgak, mcm orang dalam pantang jer...dengan tempat berjahit yang sakit...huhu...suami lah yang angkatt kc...sbb kc mmg x leh menguatkan diri langsung utk bangun...Mmg hilang kudrat sgt2...Mcmtu lah kisah kc...Alhamdulillah..2 bulan lepas tu kc pulih kembali...& kembali bekerja seperti biasa...Parut jahitan masih lagi ada...mungkin dah x akan hilang kott...hehe...bila sentuh parut tu, kc akan rasa jugak mcm seram...hehe...

--->> Dr.Fatimah mengesahkan bahawa tiada masalah dengan rahim kc...tiada sebarang abnormality yang dia kesan ke atas keseluruhan rahim kc...maksudnya rahim kc normal...Alhamdulillah...katanya...cuma dia check dlm rahim kc ada darah yang berketul2 yg byknyee...& baby yang di scope keluar oleh doc masih berbentuk "segumpal daging" yang tidak terbentuk lagi...kat bawah kc sertakan gambar yer...



p/s: Banyak gambar kc terbaring atas katil masa sakit...tp smua yang x pakai tudung...x dapat lah nk share kat cni..hehe...Tp kc rasa gambar2 kat bawah ni dah ckup untuk menggambarkan suasana ketika itu...:)




Alhamdulillah akhirnya muka tersenyum dah dapat check out...Bersama suami tercintaa



Bersama Mamaku tercintaa... :)Walaupon cara kedudukan di atas kerusi x berapa betul, tp tetap senyum bila bergambar,hehe...kc xleh duduk posture yang betul lagii time nii...hehehe



Suasana diluar operation room...Masing2 semua menunggu dengan penuh kerisauan...hehe...actually family kc ingat kc dah sedar masa keluar dari operation room tu...so smua menantii nk senyumm kat kc...alih2...kc masih dalam keadaan tidak sedarkan diri...hehehe...Suamiku plak x senang duduk...Abang mesti berdiri sepanjang sayang kat operation room tu...Kc tahu sgtt...hehe...



Abah juga menanti dengan kerisauan...hehe...Mcm x senang duduk jgak tu...abg amar dengan htc diaa....hihi...



Suamiku yang berdiri disitu sepanjang kc berada didalam bilik bedah...hehe... I really love U...Tq Abang...TERIMA KASIH juga buat ABAH & UMMI...Walaupun Abah & Ummi berada diKelantan ketika ini, mereka x putus2 mendoakn kc & call kc bertanyakan kbr...Selalu memberi kata2 semangat & dorongan buat kc supaya jgn mudah rasa lemah dgan dugaan yang tuhan berikan...Terima kasih Abah Ummi & adik2...




THANK YOU SEMUAA...I LOVE YOUU SOOO MUCH... :)


P/S: Sajak Kc cipta Khas untuk menggambarkan Kisah hati ketika peristiwa inii...
SILA KLIK ---->KEHIDUPAN

2 comments:

isman wahid said...

sakitnye kc isma bce...mmg kc btul2 kuatla...hehe

Ayu Jannah said...

Isma...mmg sakit sgt...tp bila fikir2 mungkin bersalin lagi sakit kot...hehehe...tulah dugaan utk kc...tp alhamdulillah skrg dah ok... :) Nnti bersalin mcmana lah agaknye ek..huhu

Post a Comment

Utusan rindu buatku <3