Tuesday, December 24, 2013

KETUMBIT pada Bayi - Ibraheem

Assalamualaikum smuaa..arini kc nk crite psal ketumbit...hurm...mcmana ek nk start.. hehe..actually dah hmpir sebulan ketumbit melekat kat mata ibraheem nii...awalnye mata ibraheem nmpak cam timbul sikit jer...kc ingat kena gigit nyamuk..n tak fkir mende tu serius...tp lama2 makin membesar, bengkak & nk jadi kemerah-merahan...

Kc pon bawa la ibraheem ke klinik zalfah bangi seksyen 4..pegi klinik dr ckp ketumbit or dlm bahasa medical ialah "stye"..Dr pon bg eye ointment, antibiotic, & ubat antibiotic titis dlm mata...Dr ckapp, jangan risauu sbb ketumbit biasa jer..mmg tak bahaya & tak seriuss..so guna la dlm sminggu..tp tak menjadiii..mmg kc risauuu ...tp still think positive laa...

Bengkak makin membesar...kali ke 2 pegi klinik lain...klinik dr.zubir di bangi seksyen 15...Dr.zubir ni mmg soft spoken, mmg sgtt baikk & pandai layan budak2...Dia tgk jer Ibraheem, dia senyum & tgn dia mencapai pen...Dr teruss explain kat kami...kami pon angguk2 cuba memahami situasi ibraheem..Nk tauu apa dr explain???

"Ketumbit ni ada 2 jeniss...Stye & Chalazion...Chalazion ni terjadi bila ruang kulit tersumbat.Mgkin tersumbat dengan habuk or apa2..Jadii bila dah tersumbat minyak tak boleh nak keluar & kilang minyak tu akan jadi membengkak....Jenis yg ke 2 ialah stye..Stye nii infection berlaku kat lapisan kulit...kalo stye mmg senang sgtt nk pecah...kalau chalazion ni susahh nk pecah dan amik masa sbb bengkak tu di bahagian dlm kulit...So??!!! Ibraheem chalazion!!...Rawatan utk chalazion mcmana??? Ada 2 cara jgakkk..
1st : Tunggu pecah..nk cepatkn proses pemecahan tu ialah slalu tekan tempat bengkak tu supaya ada pressure utk tempat yg tersumbat tu ok
2nd : Minor operationn"

Alamakk...mcmanaa??? Kalo nk buat minor operation pon ok sbb ibraheem ada insurans...tpp tak sanggup laa nk tgk anak kena cucuk2 jarum kat tgn...masuk air ke apaa...sbb dia kecil lg...kc tak sanggup nk dgr tangisan dia...Kalo dr cakap tggu pecah pon ok, knapa kc tak boleh bg masa utk dia recover sndiri kn..mmg berbelah bahagi sbenarnye...Suami kc pon kalo boleh x nk ibraheem buat operation...Suami kc ckp xper mlm nii walid tekann kuatt supaya pecahh...Bukan main kuat tekan tp x pecahh pon...ibraheem plak tak nangis...mcm tak sakit jer...

Pastuu kc pon search kat internett mgkin ada bacaan atau rawatan islam yg boleh pecahkn ketumbit tuu...kita baca n minta pada Allah swt supaya cpt2 ketumbit tu pecah...akhirnya jumpa laa bacaan ayat tu...Dari Surah Al-Hasyr ( pengusiran )... Ayat 21...bermaksud...

Kc pon hafal la ayat yg 21 tuu...hembus kat mataa ibraheem..lama2...makin membengkakk...kat hujung nmpak putih2...mcm dah bernanah kat dlm..n dah masak sgtt...tunggu masa utk pecahh...cukup 1 bulan usia ketumbit tuu...akhirnya dushhhh...pecahlah ketumbittt tuuu....alhamdulillahh...awal2 keluar mcm cecair warna putih jernih...lama sikit keluar cecair putih beserta darah...lama sikitt darah n nanah...pastuu keringg berkupingg.  Still bengkak sbb x keluar smuaa lgg..

Esk kan tu kc pegi klinik ckp dah pecah...tp x keluar smua lg sbb dah berkuping...dr ckp nk sy cungkil dgn jarum ke?? Tp lagi elok kalau ibu dia sendiri yg buat...sbb tkut anak jd fobia bila jmpe dr...ok..kc pon balikk...tak brani nk buat ngan jarum...sbb kat bahagian mataa...kc pon ajak ibraheem mandii...mandi lama jgak..tempat berkupi ng tu jadi lembik..& nanah start kluar..

Esk kan...keluar darah pulak banyakk sgtt...ok dah nk keluar smua kott...akhirnyaa bengkak dah surutt...tp still ada lg x semua keluar lg...so mlm2 tu kc pon picit2 sbb nk sruh semua nanah n darah keluar...lama2 bengkak tu makin surutt...tp mmg ambil masa la nak fully recover...alhamdulillah skrg dah ok...risauu sgtt sbb tak nak buat operation...kesian ibraheem kecik lg...nnti ibu pulak menangiss...hehe..
Syukur yg tidakk terhingga...Sayang nya ibu kpd anak ni hanyaa Allah swt sahajaa yg tahu...Tak boleh nk describe...

Itu lah kisahnyee...kpd ibu2 yg mnghadapi masalah ni bnyak berdoa..minta cpt surut bengkak tuu...setiap ibu ada pengalaman masing untuk besarkan anak...semoga kita berjaya menjadi ibu yg terbaik & menjaga amanah Allah swt ini dgn baik..InsyaAllah...amin..

1 comments:

Anonymous said...

Sis bwk g clinic mana ek.

Post a Comment

Utusan rindu buatku <3