Thursday, July 5, 2012

KHABAR GEMBIRA (PREGNANT)

Alhamdulillahh...

Selepas 6 bulan kc operate, jahitan pon dah ok, kc sekali lagi disahkan mengandungg...Kali ke-3 pregnant ni sgt2 berdebar jugak...mengharapkan sesuatu yang baik...Kali ni kc x rasa sakit...Biasa period lambat 9 or 13 hari baru dapat detect pregnant...Tapi kali ini, kc lambat period 4 hari...terus dpt positive result...double linee!!...

Apa lagi...3 hari selepas itu, kc amik keputusan untuk terus ke klinik biasa...klinik
Suraya bandar baru bangi... :) So, kc bgtau lah kat doctor, yang kc pregnant lg..& kc nak scan baby...masa tu baru 4-5 mggu...Doc bgtau, dia x pasti leh nampak ke tak...tp dia akan scan juga utk PUAS kan hati kami..hehe...Kc hanya nak tahu baby ada dalam rahim or tak jer...huhu... (sangat berharap! tak nak menangis lagiii huhuk...)...Akhirnyaa...doc tekan2 perut kc nk carik baby...doc pon zooommm...doc ckp, "Doc rasa baby ada dlm rahim"...sambil dia senyumm...kc sgt2 teruja & terkejutt...betul ke docc?? Mana??? X nampak ponn...Doc tu ckp, kecil sgt2...nnti 2 mggu lagi scan lah lagi utk cnfirm... :)

Kc happy sgt...:) Suami pon happy!!... Actually nampak 1 bulatan yang kecil jer dlm rahimm...itu kantung baby sbenanr nya...tp kc still rasa was-was...betul ke ni kantung baby?? mcmana doc leh tahuuu??..hehe...Suami lah yang slalu menguatkan hati kc utk kata YA...Ya...itu baby...hehe..Kat bawah ada gambar 1st kc scan...5 mggu masa tu...hehee...cuba kwn2 tgk...


BABY 5 WEEKS



Note: Selepas 2 minggu, kc mula menjalani rawatan di Hospital Pakar annur, Bangi...Masa kc pegi Annur, kandungan kc dah 7 minggu...Kc scan lagi...Kc refer dgn doctor pakar, Dr.Khamsiah Haji Muda...Dia sruh kc follow-up check-up dgn dia 2 times a month...please do not skip our appoinment...Dr.Kham btul2 bersungguh2 nak bantu kc & kandungan...huhu...Dia cakap, doc akan pantau awal..selepas 3 bulan baru kita check-up sebulan sekali...

BABY 7 WEEKS



Note: Kc risau sgt sebab nmpak kantung kosong jer...tp kantung tu dah makin besar kan??? tp naluri ibu mestilah rasa risau sbb baby nye x nampak lg..hehe...2 mggu akan dtg scan lg...

BABY 9 WEEKS



Note: Alhamdulillahhh!!! 9 weeks baru nmpak ada baby kat dalam kantungg...syukur sgttt...tgn & kaki baru nk bertunas..kepala dah terbentuk...syukur ya Allah...teruskn membesar dgn sihat anakku...

BABY 11 WEEKS



Note : Alhamdulillah...cepat sgt tumbesaran baby ni...baru je 2 mggu, baby dah sempurna terbentuk...kali ni dah nmpak jelas kepala, kaki, & tangan diaa..hehe...SubhanaAllah..hebat betul kejadian manusia ini...masa ni dah start gerak2 ckit...tp ibu x dapat rasa lagiii..

BABY 13 WEEKS



Note : Kali ini, baby dah makin membesar dalam kantung..masa scan nmpak kaki baby duk tendang2..dia makin kuat..hehe...jari2 pun sudah terpisah...alhamdulillahh...Selepas doc sahkan baby sihat, kc mula menjalani rawatan 1 bulan sekali...next check up on 17 weeks..(doc ckp mgkin dah boleh tahu jantina next monthh)...hehe...

BABY 17 WEEKS



Note : Masa ni, kedudukan baby seolah2 dalam keadaan tengah bersujud...masa ni ada record video..hehe...mmg aktif dah gerak2 time nii...hehe...Doc ckp jantina baby XY...hehe...Tapi doc ckp nnti bulan depan (5 bulan), doctor cuba cnfirm kan lagii...Tgk dlm gambar scan ni, baby kuruss jer,,,,mgkin sbb ibu dia x mkn banyak lg kot..hehe...Doc ckp uri pun dah duk kat atas...alhamdulillah

BABY 21 WEEKS



Note : Assalamualaikum semuaa...Saya sudah besar..saya dah gemuk ckit berbanding dlu...sbb ibu saya dah start boleh mkn nasi...hehe...hidung, bentuk mulut, telinga pon dah nampak...hehe...uri kat atas pon leh nmpak dengan jelas...Ya Allah, lindungilah zuriat kami ini...jadikan dia anak yg soleh...aminn...Doctor dah confirmkan jantina baby XY... :)

BABY 24 WEEKS


Kawan2...next week insyaAllah kc check-up & scan baby lagi...hehe...Kali ni kc akan buat detail scan...Detail scan tu, doc akan check smua organ baby, anggota baby...so leh nmpak lebih jelas...kat annur, kalo buat detail scan biasa = RM150...tapi kalo nk buat 3D/4D leh dapat CD = RM240..(glurrpp)..terkesima jugak...mahal kot...tp bila bincang ngn suami, xperlah...baby 1st...nak tgk jugak mcmana 3D...lagipon nnti balik, boleh tunjuk kat Abah, Abah, Mama, Ummmi, kak long, & adik2...simpan buat kenangan...Doakn semoga baby kc sihat2 jer nnti scan...AMIN AMINN AMIN...

p/s : Baby..nnti bulan puasa, kita sama2 puasa yer...baby kena kuat!! sbb ibu bnyak keje kena buat kat lab...so baby kena kuat...hehe...(Kc slalu bgtau camtu kat baby)...

Oklah kawan-kawan...Semoga apa yang kc kongsi ni dapat bagi panduan utk kwn2 smua.. :) Jangan risau effect scan ni...Sebab scan ni x guna radiasi apa2...tiada effect pada baby...Ultrasound scan ni hanya menggunakan gelombang yang halus utk detect structure rahim kita...InsyaAllah smua ok...Kalo kat klinik biasa, scan RM30-40...Kalo kat annur RM60 scan sahaja...jumpe doc charge lagi rm60...Kc mmg kena pegi annur (pakar) sebab kc dah ada history keguguran 2 kali sebelum ni...kalo kc x der masalah apa2, kc pegi jer checkup every month kat klinik kerajaan...tp nk wat camne, dr.khamsiah x bagi kc berhenti follow up ngan dia..dia ckp, doc nk tolong kamuu...hehe...Alhamdulillahhh...rezeki dah Allah swt tetapkan utk anak...tiap2 bulan cukup jer untuk check-up babyy..kan walidd?? :)

Oklah kawan2 ku semuaa...sronok plak kongsi cerita kat sini..happy reading frenz..Doakan kebahagiaan kita sentiasa...AMIN...

SALAM....






7 comments:

Anees Ameerah said...

seronok tgk baby kc...anis blm scan lg utk tgk jantina..hehe...hopefully baby kite sama2 sihat n sakit nak bersalin nanti tak lama..aminnnn...=)

Ayu Jannah said...

Hehe...skrg dah besar dah baby... :) bila scan x nampak overall badan dahh...insyaAllahh kita akan sama2 slmat bersalin nnti... aminn

CXopportunities said...

Seronok baca kisah kc. Skrg msti baby da kua kan. Hihi skrg glrn cx plk. baby baru 6mgu 3hari. 9weeks nanti husband blk nak trs bkq buku. tk sabarnye :) doakan baby and cx sht ye. ini first preggy for.me! :) excited sgt.

Unknown said...

sy baru 7mggu 4hri, warded sehari sbb bledng, doc ckp dlm kantung mcm xada, kecik sgt, jantmg pun xdgr. 2mggu lg bru cek blik

Zahidah Hashim said...

tahniah. sy pun 1st, xcited.

Zahidah Hashim said...

tahniah. sy pun 1st, xcited.

Zahidah Hashim said...

sy baru 7mggu 4hri, warded sehari sbb bledng, doc ckp dlm kantung mcm xada, kecik sgt, jantmg pun xdgr. 2mggu lg bru cek blik

Post a Comment

Utusan rindu buatku <3